Rechter: Jaar stadionverbod voor omhooggooien biertje in Arena gaat te ver

Wie in een stadion al te uitbundig juicht en daarbij onbewust zijn biertje in de lucht gooit, kan zomaar een stadionverbod van een jaar krijgen. Dat ondervond een Ajax-supporter afgelopen voorjaar. Hij vocht de straf aan en kreeg deze week gelijk: de rechter vindt de straf voor zo’n ‘vreugdebiertje’ veel te ver gaan.

De Europa League-wedstrijd Ajax-Eintracht Frankfurt op 6 maart van dit jaar is nog geen tien minuten onderweg als spits Brian Brobbey de eerste goal maakt. De Amsterdam Arena ontploft en honderden supporters gooien bij wijze van vreugde hun net aangeschafte biertje omhoog. Voor een 26-jarige fan loopt dat slecht af: hij wordt door stewards op dit wangedrag gewezen en na het achterlaten van zijn gegevens vriendelijk doch dringend verzocht het stadion te verlaten.

Zo staat de student nog voor de rust alweer buiten de Johan Cruijff Arena. Het stadion waar hij met zijn seizoenkaart al acht jaar kind aan huis is en waar hij zich altijd netjes heeft gedragen.

Stadionverbod van twaalf maanden

De echte verrassing moet dan nog komen, blijkt enkele dagen later: behalve een boete van 450 euro legt de KNVB de supporter een stadionverbod van twaalf maanden op.

Mis nooit meer het laatste nieuws

De supporter vecht zijn straf aan bij de Commissie Stadionverboden van de KNVB, maar die blijkt niet gevoelig voor de argumenten. De straf blijft staan. Dan resteren er nog twee opties: berusten in het stadionverbod of de zaak voorleggen aan de civiele rechter. Dat laatste is een kostbare zaak, maar de Amsterdammer kiest er toch voor omdat hij het gevoel heeft onrechtvaardig te worden behandeld.

Geen opzet in het spel

De vraag waar de rechter zich voor gesteld zag: kon de KNVB deze straf opleggen? Wel als je kijkt naar de huisregels van de voetbalbond: iedereen die een stadion betreedt, gaat akkoord met die regels en dus met de sancties die volgen als je je er niet aan houdt. Anderzijds moeten de maatregelen wel in verhouding zijn. En dat was hier niet het geval, aldus de rechter.

Het vreugdebiertje is min of meer onbewust, tijdens ‘een euforisch juichmoment’, de lucht in gegaan. De beker ging niet richting het veld en er was geen opzet in het spel, aldus de rechter. Die vroeg zich tijdens de zitting tegelijk af of de KNVB het er niet heel druk mee heeft als iedereen die zich tijdens het juichen van een bekertje bier ontdoet in aanmerking komt voor een stadionverbod. „En hoe zit het met het gooien van vliegtuigjes?’’

Biertje ‘kan leiden tot vechtpartijen’

Maar advocaat M.I. van Dijk betoogde namens de KNVB dat er nu eenmaal een zerotolerancebeleid bestaat. ‘‘We doen er alles aan om wangedrag uit te bannen in de stadions. En het omhooggooien van een vreugdebiertje lijkt misschien onschuldig, maar dat kan weer leiden tot discussie op de tribune, gevolgd door ruzies of vechtpartijen. En dan kijkt iedereen naar de KNVB.’’

Met de strakke richtlijnen voor wangedrag wil de KNVB duidelijk maken dat het de bond menens is. Op het ‘gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen’ staat minimaal twaalf maanden stadionverbod en een boete van 450 euro. De rechtbank vindt dat echter ‘in een wanverhouding’ staan tot andere sancties. Zo is de minimumduur voor brandstichting negen maanden en voor diefstal, verduistering, openbare dronkenschap of het illegaal binnendringen van een stadion is de máximumstraf zelfs negen maanden.

Het omhoog gooien van een vreugde­bier­tje lijkt misschien onschuldig, maar dat kan weer leiden tot discussie op de tribune, gevolgd door ruzies of vechtpar­tij­en

M.I. van Dijk, advocaat KNVB

Het is niet de eerste keer dat de KNVB bakzeil haalt in een rechtszaak over een stadionverbod. Sterker nog, de meeste zaken gaan verloren omdat de voetbalbond de richtlijnen strikt hanteert en weinig ruimte laat voor de persoonlijke omstandigheden van de supporters. Rechters vinden de straffen daardoor vaak disproportioneel.

De rechter beslist in de zaak van de Ajax-supporter dat de straf wordt beperkt tot drie maanden stadionverbod. Geluk bij een ongeluk voor de Amsterdammer is dat die periode voor een deel in de zomerstop valt. De proceskosten zijn voor de voetbalbond.

Commissie Stadionverboden

Wie het niet eens is met een stadionverbod kan eerst in beroep bij de Commissie Stadionverboden van de KNVB. De werkwijze van deze commissie is met geheimzinnigheid omgeven. Zo is niet duidelijk door wie de commissie wordt gevormd en worden verzoeken van supporters om door de commissie te worden gehoord vrijwel altijd afgewezen. Er is ook geen uitsprakenregister.

De KNVB stelt dat de leden van de commissie (oud-)rechters of politiemensen zijn met verstand van zaken, en onafhankelijk opereren. Om veiligheidsredenen blijven de commissieleden volledig anoniem.

Gepubliceerd op ad.nl, 4 juli 2025

Volgende
Volgende

Complexe geweldszaken: het belang van een deskundige advocaat